A kertben mindig akad valamilyen munka. De melyek a legoptimálisabb időszakok bizonyos feladatok elvégzéséhez? Kerti kalendáriumunk bevált ötleteket kínál, melyek segítenek eldönteni, hogy az egyes hónapokban mely feladatokra érdemes koncentrálni.

12 hónap
Január
 • Új év, új tervek! Itt az ideje megálmodni és eltervezni a közelgő tavasszal esedékes kerti munkálatokat – ha olyan gyepre vágyik, amely lényegében önfenntartó, akkor már most gondolkodjon el, milyen robotfűnyíró felel meg az Ön gyepének, hogy a gép használatra készen telepíthető legyen, amikor a fű növekedésnek indul.
 • Ha olyan helyen él, ahol sok a hó, kísérje figyelemmel annak mennyiségét – a mérsékelten vastag hótakaró képes megvédeni a növényeket és cserjéket, de a túl nehéz és nedves hóréteg miatt fennáll annak a veszélye, hogy a hó tömegétől letörik néhány ág és szár. Óvatosan rázza le a havat az ágakról és cserjékről, ha úgy látja, hogy túlzottan lelógnak a nagy súly alatt. A fiatal növényeket és cserjéket úgy tudja megvédeni az apró, éhes állatoktól és a hótól, ha a havat felhalmozza a növények tövénél, hogy ne legyenek hozzáférhetők a lehelyezett növényvédő takarók/fóliák alatt. Ez abból a szempontból is hasznos, hogy a növények ezáltal védelmet élveznek a téli fagyokkal szemben is.
 • Ha már megtörtént a kár, vásároljon gyógybalzsamot, mellyel bekenheti a törzset vagy a szárakat.
 • Fagyos és hideg időben a fű igen sérülékeny, ezért lehetőleg ne sétáljon túl sokat a gyepen, illetve ne lapátoljon rá túl sok havat, amikor járhatóvá teszi az útvonalakat. Tavaly ősszel megfeledkezett az alma- vagy körtefák metszéséről? Kellően óvatosan és helyesen eljárva a körte- és almafákat többnyire az év ezen időszakában is meg lehet metszeni anélkül, hogy komolyabb nedvszivárgást okoznánk. Tanuljon meg fát metszeni.

Találja meg a megfelelő robotfűnyírót a kertjéhez!

Gardener Calendar January 2 PL
Február
 • Gőzerővel zajlanak a következő szezonra való előkészületek, lassan szemtanúja lehet, amint a kertje új életre kel februárban. Eljött az ideje a fűnyíró ellenőrzésének – szükség esetén javíttassa meg.
 • Tavasszal általában hosszú a várólista a szervizben, ezért készüljön fel időben, még a fűnövekedés beindulása előtt, hogy elkerülhesse a helyi kertészeti áruházban kialakuló tavaszi tülekedést.
 • A február ideális arra, hogy gondoskodjon az érzékeny növények és cserjék, például a nyugati tuja és a puszpáng tavaszi napfénnyel szembeni védelméről. Takarja le őket a karácsonyfából maradt gallyakkal vagy zsákvászonnal, nehogy túl korán „ébredjenek” téli álmukból, és a fagyott földből próbáljanak magukba szívni vizet.
 • Ha az évelők ilyentájt bújnak ki a földből, takarja le őket őszi levelekkel vagy gallyakkal, hogy nagyobb védelmet nyújtson számukra a fagyokkal szemben. A szegélyek visszavágását és mulcsozását februárban is el lehet végezni, amennyiben télen nem került rá sor.
Service Workshop
Március
 • Ellenőrizze a gyepet – sok mohát lát rajta? Ha igen, óvatosan gereblyézze el róla, és gondoskodjon fejtrágyázásról (vagy használjon finom szemcséjű homokot, ha nagy mennyiségű moha borítja a gyepet).
 • Amint elolvad a hó, és a hőmérő higanyszála 10–15 °C-ra emelkedik, nekiláthat a gyep trágyázásának. Terítse szét a trágyát, amikor esik az eső. Az ökölszabály a következő: 4-5 hetente trágyázza meg egy kicsit a gyepet, 6-8 hetente pedig szórjon szét nagyobb mennyiséget.
 • Ha az alma- és körtefákon még nem kezdtek nyiladozni a bimbók, ilyenkor még meg tudja metszeni őket. Ugyanez vonatkozik a sövényekre is.
 • Ha a tavaszi napsütésnek már van ereje, de még fagyos a talaj, érdemes zsákvászonnal védeni az örökzöldeket, elkerülve ezzel a túl korai ébredést. Az örökzöld növényeket meleg vízzel is locsolhatja, így a fagy felolvad, a növény pedig újra vizet szívhat magába.
 • Amint a virágágyások ismét virágzásnak indultak, levághatja az elszáradt növényi részeket, melyeket aztán a kerti komposztba tud tenni.
 • Ha a kert meglehetősen bozótossá vált, ettől egy igen hatékony szerszám, a tisztítófűrész segítségével tud megszabadulni. Tudjon meg többet a tisztítófűrészekről.
Aspire Pruner P5
Április
 • Kezdjen el gazokat keresgélni, és gyökereiknél fogva ássa ki őket.
 • Ha a gyep egy kissé megkopott, érdemes új fűmagot vetni a felfrissíteni kívánt részeken, vagy pedig egyenletesen eloszlatni azt a teljes gyepfelületen a tökéletes eredmény érdekében. Tartsa nedvesen a felületet, és fedje le textilszövettel a csírázás meggyorsításához. Száraz idő esetén már tavasszal elkezdheti a gyep öntözését.
 • Vegye elő a fűnyírót és a többi kerti szerszámot, majd ellenőrizze, hogy megfelelően működnek-e. Tisztítsa meg őket, használjon rozsdaoldót a szükséges részeken, és olajozza be a famarkolatokat. Valamit meg kell javítani, vagy a kések élesítést igényelnek? Esetleg itt az ideje újat vásárolni? Ha azt fontolgatja, hogy új robotfűnyírót vásárol a közelgő szezonra, útmutatónk javaslatai segítségével eldöntheti, melyik modell felel meg az Ön gyepének.
 • Már van robotfűnyírója? Akkor ne felejtse el felkészíteni a szezonra: töltse fel teljesen az akkumulátort, és szereljen fel új, éles késeket, hogy esztétikus vágási eredményt kapjon, töredezett végű fűszálak nélkül.
 • Trágyázza meg és javítsa fel a talajt komposzttal a bokrok körül és a virágágyásokban. Itt az ideje megmetszeni az olyan fűszernövényeket, mint a levendula, és amint elkezdődik a nyírfavirágzás, sort keríteni a rózsák metszésére.
 • Ha szeretne táplálékról gondoskodni a méhek számára, a tavaszi virágokkal beültetett területet vegye körül ideiglenes robothatároló kerítésekkel, vagy állítsa be tiltott zónáként, nehogy a robotfűnyíró a virágokat is elintézze. Tudjon meg többet a zónavezérlésről.

Tesztelje az Automower vásárlási útmutatót

Automower temporary fence
Május
 • A fű körülbelül 8°C-on indul növekedésnek, ilyenkor válik esedékessé a fűnyírás – azonban mielőtt hozzálátnánk, várjuk meg, hogy a fűszálak hosszúsága elérje az 5 centimétert. Tartsuk észben, hogy a fű akkor fejlődik a legjobban, amikor nagyjából a hosszúsága 1/3-ára vágják le. A fűnyírásra bármikor sort keríthetünk, a lényeg, hogy rendszeres időközönként történjen. A robotfűnyírók elvégzik Ön helyett a munka oroszlánrészét, ha pedig keveset vág le, de azt gyakran, nem kell aggódnia amiatt, hogy mikor szakítson időt a fűnyírásra.
 • A pázsitnak az teszi a legjobbat, ha szellőztetik, mert így tud sűrű és finom szálú lenni. A szellőztetéssel nemcsak oxigént juttatunk a fűszálak közé, de az optimálisabb vízelvezetésről is gondoskodunk: a víz és a tápanyagok elhatolnak egészen a gyökerekig, így a fű több hajtást növeszt. Ezt a munkálatot ne végezzük el túlságosan korán, mivel így károsíthatjuk a fűszálakat, amikor azok még érzékenyek. Várjuk meg, hogy a fű regenerálódjon, és előbb még nyírjuk le párszor. Ha robotfűnyírót használ, ne felejtse el megjelölni a vezetőkábel helyét, elkerülve ezzel a határolóhuzal elszakadását.
 • Ilyenkor a legjobb új fákat és bokrokat ültetni.
Automower 405X / 415X
Június
 • A kert most teljes pompájában virágzik és zöldell, a füvet pedig nagyjából hetente egyszer kell nyírni ebben az időszakban.
 • Botokkal vagy támasztékokkal támassza alá a magas örökzöldeket, hogy azok ne rogyjanak össze az eső vagy saját virágaik súlya alatt. Vágja le az elhervadt virágokat – ilyenkor általában új virágok jelennek meg helyettük.
 • Rendszeresen öntözze az újonnan ültetett bokrokat és fákat.
 • Június vagy július folyamán metssze meg a lucfenyősövényt. Ez az időszak ideális arra, hogy sövényeit egy kicsit formára nyírja. Egy zsineg segítségével tökéletesen egyenes sövényt tud létrehozni. Június vége felé másodszor is trágyázza meg a bokrokat és az évelő növényeket.
Battery Walk-behind LC 247Li Man mowing lawn
Július
 • Ne feledkezzen meg az öntözésről, és ügyeljen rá, hogy az újonnan elültetett növények ne száradjanak ki. Akkor kezdje el az öntözést, amikor a fű levelei sötétzöldre váltanak – így elkerülhető a kiszáradt gyep. Ha a nyár elején különösen nagy volt a szárazság, érdemes intenzívebben öntözni, amennyiben ez lehetséges. Inkább a reggeli órákban öntözzön, hogy kisebb legyen a párolgás mértéke, és hagyjon elegendő időt két öntözés között, nehogy felszíni gyökerek jelenjenek meg.
 • Ritkítsa meg a gyümölcsfákat, és támassza alá a lelógó ágakat, nehogy azok letörjenek a gyümölcsök súlyától roskadozva.
Battery combitrimmer 325iLK
Augusztus
 • Kezdetét vette a metszési időszak (augusztus, szeptember), úgyhogy ideje megmetszeni a fák és bokrok nagy részét. Nézze meg a Husqvarna ágvágót.
 • Kezdje a gyümölcsfák sarjaival és a befelé növő ágakkal.
 • A gyümölcsfák ritkítása is hasznos, ugyanis ez nagyobb és jobb minőségű gyümölcsöket eredményez.
 • Az akkumulátoros magassági ágvágó egy praktikus és könnyen kezelhető szerszám a fák legfelső ágainak eléréséhez.
 • Ritkítsa meg és frissítse fel azokat a sövényeket és bokrokat, amelyek virágzási ideje véget ért.
 • Az augusztusi fűmagvetés igen hatékony. A hőségben a magok gyorsan kicsíráznak, a talaj és a levegő pedig kellően nedves, így nem száradnak ki a magok. A frissen vetett füvet kis mennyiségű vízzel, de gyakran, rendszeresen öntözzük, a már kialakult gyepet viszont ritkábban és bőségesen, hogy a víz mélyen behatoljon a talajba.
 • Szüretelést követően ritkítsuk meg a ribizli- és egresbokrokat. Távolítsuk el a satnya, csenevész és egymást keresztező ágakat, hogy jobban bejusson a levegő és a fény a bokrokba. Ritkítsuk meg a málnabokrokat is, és távolítsuk el azokat a hajtásokat, amelyeken a málnaszemek voltak.
 • Ássa ki és vegye ketté a virágzó tavaszi évelőket, ha túl nagyra nőttek, és szeretné dugványozással továbbszaporítani őket.
 • Ha van lombhullató sövény a kertjében, például gyöngyvessző, galagonya vagy hóbogyó, ideje ezeket is formára vágni, akárcsak a sövénycserjéket.
Pole saw 115iPT4
Szeptember
 • Azt javasoljuk, hogy a szeptember és november közötti időszakban, néhány héttel az első fagyok beállta előtt trágyázza meg a gyepet (3-6% nitrogéntartalmú) őszi trágyával, hogy optimális hatást érjen el. Ennek köszönhetően a fű ellenállóbb lesz a téli hideggel szemben, tavasszal pedig sokkal erőteljesebben növekszik majd.
 • Szüretelje le a gyümölcsfákat, és távolítsa el a lepotyogott gyümölcsöket a gyepről. A gyümölcsfák metszésére a szüret utáni időszak a legideálisabb. Távolítsa el a fákon maradt, fonnyadt gyümölcsöket is, mivel ezeket fertőző gombás betegség támadhatta meg.
 • Ez az időszak az új növények, például ágyásba való virágok, fák és bokrok elültetésének is kedvez.
 • Ha új gyepben gondolkodik, erre is érdemes szeptemberben sort kerítenie.
 • Ilyenkor lehet újra elvégezni a gyepszellőztetést is.
Rider R 216T AWD with spreader
Október
 • Eljött a kerti szezon vége. Még egyszer utoljára nyírja le a füvet. A vágási magasságot valamelyest növelje meg az utolsó pár alkalommal, hogy a fű elég erős legyen a tél és a hó átvészeléséhez.
 • Vigye be a kerti bútorokat és a cserepes növényeket – az éjszakai fagyok hirtelen beálltával a növények és a cserepek egyaránt károsodhatnak.
 • Gyűjtse össze a gyepre hullott leveleket, és tegye őket a komposztálóba, vagy használja őket az érzékeny növények megvédéséhez. Ha vastag levélszőnyeget hagy a gyepen, nagyobb eséllyel jelenik meg rajta moha és penész, ezért tél előtt tüntessen el mindent a gyepről, amennyire csak lehet. Egy lombfúvóval gyorsan és könnyen el tudja végezni ezt a feladatot.
Aspire Blower B8X
November
 • Az októberben el nem végzett feladatok többségére még novemberben is sort keríthetünk, attól függően, hogy milyenek az időjárási viszonyok a lakóhelyünkön. Ha egyelőre nem havazik, és a fagyok is váratnak magukra, akkor még van időnk elgereblyézni a növényi hulladékot a gyepről, vagy előkészülni a sövények, fák vagy bokrok ültetésére azzal, hogy kiássuk a helyüket, mire beköszönt a tavasz.
 • A robotfűnyírót helyezze egy védett, téliesített tárolóba, vagy pedig végeztesse el a gép szervizelését és téli karbantartását valamelyik hivatalos Husqvarna márkakereskedésünkön keresztül. Tartsa észben, hogy a robotfűnyíró akkumulátorának teljesen feltöltött állapotban kell lennie, és fagytól védett helyen szükséges tárolni a téli időszakban. Kaphatók olyan praktikus fali akasztók, amelyekkel télen könnyedén felakaszthatjuk a gépet és a töltőállomást a falra, emellett tisztítókészletet is kínálunk, ha a hosszú szezont követően szeretné megtisztogatni a fűnyírót.
 • Ha rendelkezik akkumulátoros termékekkel, azt javasoljuk, hogy a tél beállta előtt töltse fel az akkumulátort 50%-os töltöttségre a termék élettartamának megnövelése érdekében. Az akkumulátorokat érdemes meleg helyen, 5 és 25° C között tárolni.
 • Teremtsen rendet a bejárat körül, és nagy virágcserepekbe ültessen olyan örökzöldeket, mint a borostyán, a puszpáng, a lucfenyő vagy a ciprus.
Aspire rail with Battery shelf
December
 • Ne felejtsen el rágcsálók elleni védőborítást elhelyezni a fiatal fákon, hogy megóvja törzseiket a nyúl- és szarvasfélék károkozásától.
 • Továbbra is öntözze az örökzöldeket, amíg a talaj fagyossá nem kezd válni – a lombhullató bokrokat azonban TILOS öntözni!
Winter
Battery Bli20

Töltődjön fel akkumulátoros termékekkel

Alacsony zajszintű, minimális karbantartást igénylő és használat közben CO2-t közvetlenül nem kibocsátó kerti eszközöket keres? Fedezze fel a Husqvarna akkumulátoros termékcsaládot minden igényt kielégítő, nagy teljesítményű, könnyen használható termékek széles választékáért. Otthoni és kerti feladatokhoz az optimális akkumulátor a 18V POWER FOR ALL ALLIANCE rendszer. Egy akkumulátor több eszközhöz és márkához használható, ami nagyobb rugalmasságot tesz lehetővé és kevesebb helyet igényel. A Husqvarna 18 V-os akkumulátorait az Aspire™ eszközökhöz optimalizálták a jobb teljesítmény és a hatékony üzemidő érdekében, valamint annak biztosítására, hogy az akkumulátorok többféle csináld-magad kerti projekthez megfelelők legyenek.

Emellett a kompakt akkumulátorméret és a kis súly megkönnyíti a használatot, így minden feladat kényelmesebben és hatékonyabban végezhető.

Még nagyobb teljesítményű és tartósságú akkumulátorokra van szüksége? Akkor a Husqvarna BLi-X 36V akkumulátorrendszer a tökéletes választás. E professzionális teljesítményt nyújtó eszköz megfelelő olyan háztulajdonosok és professzionális felhasználók számára, akik a könnyűtől a nagy igénybevételt jelentőig sokféle kerti és földmunkát végeznek. Egy akkumulátor több eszközhöz is használható, és az opciók széles választékának hála – a könnyű beépített akkumulátoroktól a hátizsákban elhelyezett akkumulátorig – könnyen megtalálja az a személyre szabott, nagy teljesítményű megoldást, amely tökéletesen megfelel az aktuális feladatnak.