Instructies & handleidingen

De ketting van een kettingzaag slijpen

Zagen met een botte ketting leidt tot een hoger brandstofverbruik en bovenmatige slijtage. Gelukkig kunt u dit gemakkelijk voorkomen door de ketting regelmatig op de juiste manier te vijlen. Alles wat u moet weten over het slijpen van uw kettingzaag vindt u hier.

Wat heb ik nodig om mijn ketting te vijlen?

Dit is het slijpgereedschap voor uw kettingzaag dat u nodig hebt om de ketting scherp te houden:

 • Ronde vijl
 • Platte vijl
 • Vijlmal
 • Schroefklem

Denk eraan dat de ronde vijl en de mallen voor de verschillende kettingsoorten verschillen.

How to use a chainsaw Working with chainsaws, part 1

Vijlhoeken

De snijtanden moeten in deze hoeken worden gevijld:

 • Vijlhoek bovenplaat
 • Snijhoek zijplaat
 • Vijlhoek afvijlen
 • Positie dieptesteller

De hoeken kunnen variëren, afhankelijk van het type kettingzaag dat u hebt. Een goede manier om de tanden in de juiste hoek te vijlen, is het gebruik van een vijlmal. U hoeft dan niet na te denken over de verschillende hoeken om een goed resultaat te krijgen. Volg gewoon de instructies en u krijgt de juiste hoeken op de snijtanden.

Illustrations Use Chainsaw Book 1 Working with chainsaws, part 1 (2:3 ratio)

Hoe vaak moet de ketting worden gevijld?

Een kettingzaag wordt in de loop der tijd minder scherp, ook als u vermijdt in substanties te zagen die de scherpte verminderen (stenen, aarde etc.). De ketting wordt bot. Een ketting die tegen steen heeft gezaagd, is onbruikbaar en moet onmiddellijk worden geslepen. Als u een kettingzaag een groot gedeelte van de dag gebruikt, is het goed om telkens wanneer u brandstof tankt, de ketting met een vijl te slijpen. Het is gemakkelijker om vaker een beetje te slijpen dan lang te wachten met vijlen. Zo kunt u ook preciezer en effectiever werken.

Zo vijlt u de ketting

We adviseren het gebruik van een Husqvarna-vijlmal voor het beste resultaat. Probeer zo weinig mogelijk materiaal weg te vijlen.

Begin met het opzoeken van de kortste snijtand. Alle tanden moeten zo worden gevijld dat ze even lang zijn als de kortste tand.

 • Plaats de vijlmal op de ketting. De pijlen op de vijlmal moeten in de rotatierichting van de ketting wijzen (in de richting van het neuswiel). Zorg dat de mal contact maakt met de ketting.
How to use a chainsaw Working with chainsaws, part 1
 • Gebruik de ronde vijl. Plaats de vijl in een hoek van 90° ten opzichte van de rollen op de vijlmal. Vijl met beide handen. De vijl moet op beide rollen rusten. Vijl de snijtand met soepele bewegingen van u af.
 • Vijl op deze manier elke tand. Elke snijtand moet scherp worden gevijld. Het is belangrijk dat alle snijtanden even lang zijn.
Working with chainsaws part 1
 • Als u alle snijtanden aan één kant hebt gevijld, draait u de bankschroef los en zet u het zaagblad vanaf de andere kant in de bankschroef. Slijp nu de snijtanden op dezelfde manier vanaf de tegenovergestelde kant.
How to use a chainsaw Working with chainsaws, part 1

Vijlen in het bos

Een vijlklem is een handig hulpmiddel als u buiten wilt vijlen. Bevestig de klem aan een stomp of een stam en zet het zaagblad op dezelfde manier vast als in een gewone bankschroef. Vijl volgens de vijlinstructies.

Working with chainsaws part 1

Zo bepaalt u de juiste positie van de dieptesteller

De positie van de dieptesteller bepaalt hoe diep de snijtand zaagt. Als de dieptesteller erg laag is ingesteld, haalt de schaaf maar erg weinig hout weg.

Als de positie te hoog is, zaagt de snijtand te diep in het hout. Dit zorgt voor een agressiever snede, die een hoog trillingsniveau kan veroorzaken. Hiermee stijgt ook de kans op terugslag en het stelt de zaag aan onnodige spanning bloot.

Controleer de dieptesteller elke 3 - 5 keer dat u de ketting slijpt bij normaal gebruik en vaker tijdens intensief gebruik. Gebruik de dieptemal en de platte vijl om de dieptestellers te controleren en de juiste hoogte te vijlen. Op de dieptesteller staan de woorden 'Soft' en 'Hard'; 'soft’ staat voor zacht hout (coniferen) en 'hard' staat voor bevroren of hard hout (loofbomen).

Wanneer moet u de ketting vervangen?

Wanneer het langste deel van de kettingzaagtand korter is dan 4 millimeter is of als u scheurtjes vindt, is het tijd om de ketting te vervangen.