Beoordelingen

Glad en scherp: Professionals proberen de nieuwe Husqvarna X-CUT®-zaagketting

Met de professionals meegaan als ze Husqvarna-producten testen in een echte omgeving is de meest enerverende manier om te ontdekken of onze inspanningen tot resultaat hebben geleid. Bij de nieuwe X-CUT-zaagketting gaat de opwinding echter mogelijk gepaard met een zekere nervositeit bij de testmanagers. Zou dit geheel nieuwe product van Husqvarna worden geaccepteerd door hardwerkende houthakkers en boomspecialisten?

Meer informatie over onze X-CUT®-kettingen

Ontdek meer

Een dennenbos, op enkele kilometers van Huskvarna, Zweden, kreeg op een warme namiddag in mei onverwachts bezoek. Zestien mannen en vrouwen, gekleed in oranje pakken, werden in het bos losgelaten. Ze lieten hun kettingzagen op toeren komen en binnen enkele seconden waren ze druk bezig dennenbomen te vellen en takken te snoeien, stukken hout te zagen en in het algemeen hun machines op een schijnbaar willekeurige manier te gebruiken.

Dit was het H-team, een selecte groep professionele houthakkers en boomspecialisten afkomstig uit zeven landen, die vaak worden ingezet om producten van Husqvarna te testen. Ze verdienen allemaal hun brood met het rooien van bomen en ze weten wanneer de kettingzaag die ze in de hand hebben, op vol vermogen werkt en wanneer niet.

Het product waar het deze namiddag om ging, was de nieuwe Husqvarna X-CUT-zaagketting, waarmee alle leden van team voor de eerste keer kennis maakten. De testmanagers en productontwikkelaars van Husqvarna ter plaatse waren natuurlijk enigszins nerveus en hoopten, aangezien het de eerste kennismaking van de professionals met de zaagketting was, dat dit het begin zou zijn van een langdurige relatie.

Zes meningen van professionele gebruikers

Een uitgebreide verzameling kettingzagen uit de Husqvarna-series 450 en 550, op aselecte wijze uitgerust met X-CUT SP33G-zaagkettingen en de vergelijkbare H30-standaardzaagkettingen, stond klaar voor gebruik door het team. Tijdens het werk wisselden de professionals voortdurend van zaag, om een zo nauwkeurig mogelijke vergelijking te kunnen maken.

Na afloop werd zes van hen gevraagd hun mening te geven over de nieuwe zaagketting en de verschillen met het standaardproduct aan te duiden.

Ik heb een paar hardhouten blokken en wat eikenhout doorgezaagd, hij liep erg soepel, zonder schokken of knellen. Ik heb ook een paar inkepingen in het hout gezaagd, hij deed dat zonder haperen en liep niet vast in de snede. Daarna heb ik enkele bomen geveld, dat deed hij erg goed en ook hier liep hij niet vast. Hij bleef scherp ondanks het vuil en de schors. En na het zagen van hardhout, kappen, afkorten en het maken van inkepingen was er nauwelijks rek. Met een nieuwe ketting verwacht je dat je hem gedurende de eerste vijftien, twintig minuten om de twee tot vijf minuten opnieuw moet spannen. De X-CUT-ketting liep erg soepel, erg snel in het algemeen. Ik zou zeggen: een erg productieve ketting."

– Andy Campbell, houthakker, werkzaam in de regio Norfolk, Verenigd Koninkrijk

"Ik vond de duurzaamheid een enorme verbetering. Bij wijze van test heb ik vier of vijf keer wat hout tot diep in de grond doorgezaagd en daarna bleef de X-CUT productief, ook al had hij scherpte verloren. Ik had er zelfs mee door kunnen gaan als dat nodig was geweest. Hetzelfde heb ik gedaan met de standaardketting, daar heb ik twee keer mee tot in de grond doorgezaagd, maar ik moest stoppen en hem opnieuw slijpen. Het voorspannen lijkt ook te werken, want bij de bomen die we hebben geveld, hoefden we de ketting niet opnieuw te spannen. Ik denk dat boomspecialisten hier baat bij zullen hebben, want het is natuurlijk onmogelijk om een ketting te spannen als je hoog in een boom zit. Over het geheel genomen zal het een stuk veiliger maar ook productiever zijn, omdat er geen stilstandtijd zal zijn."

– Jo Hedger, eigenaar van een boomverzorgingsbedrijf bij Southampton, Verenigd Koninkrijk

''Hij beviel me prima. Hij leek scherper en gaf minder trillingen aan het lichaam door. Zonder een scherpe ketting kun je niets doen - je verliest veel energie en veel tijd, voor niets. De X-CUT leek soepeler door de snede te gaan. Ik denk dat je met deze ketting een hoop werk kunt doen. Al op het moment dat ik de doos opende, had ik het idee dat het iets nieuws was. En toen ik hem voor het eerst probeerde, was ik echt blij, want alles wat we van deze nieuwe ketting hadden verwacht, bleek uit te komen.''

– Martin Götz, werkzaam in stedelijke boomverzorging in en rond Frankfurt, Duitsland

"Hij leek krachtiger, maar tegelijkertijd was de snede echt
glad en zuiver, en er was geen enkel probleem met terugslag bij
het zagen van inkepingen. Ik ben echt onder de indruk. De scherpte is ook geweldig.
Ik weet niet wat ze hebben gedaan, maar het materiaal is echt uitstekend.
In mijn dagelijkse werk is een snelle zaagsnede het belangrijkst. Het maakt niet uit
of je takken zaagt of grote stukken weghaalt, je moet een
krachtige kettingzaag hebben met een echt gladde en snelle snede zodat je controle over
je werk hebt wanneer je daar bovenin zit."

– Gabriele Dovier, eigenaar van een boomverzorgingsbedrijf in Milaan, Italië 

"Het belangrijkste van een ketting is dat hij lang scherp blijft en
snel zaagt. Dit is hoofdzakelijk om veiligheidsredenen: als de tak
niet snel genoeg wordt afgezaagd, kan hij terugzwiepen. Het eerste wat ik merkte, was dat
hij agressiever was dan andere kettingen maar ook gladder
en sneller zaagde. Als je hem uit doos haalt, rekt hij niet op en is hij meteen
scherp. Het grootste verschil is de snelheid, denk ik. Bij het zagen van een inkeping
ging hij er vanzelf doorheen, hij was makkelijker te gebruiken en ik kon
nauwkeuriger werken."

– Johan Pihl, boomspecialist, werkzaam in de regio Gothenburg, Zweden 

“Ik was in het begin wat sceptisch. Ik dacht niet dat ik echt verschil zou merken, maar na een hele dag zagen en hem direct te kunnen vergelijken met de standaardketting, was het toch vrij verrassend. Minder geratel, minder trillingen en een veel soepelere zaagsnede, vooral bij het maken van inkepingen of lange rechte snedes. In mijn dagelijkse werk gaat het uiteindelijk om efficiëntie. Je wilt dat de ketting de zaag optimaal laat presteren. Met een ketting als deze, denk ik wel dat dit kan."

– Jared Abrogena, boomspecialist uit Californië, VS 

Zoals u uit deze commentaren kunt afleiden, was het H-team erg enthousiast over de test met de X-CUT-ketting. Dit enthousiasme komt niet helemaal tot uiting in een tekst. Het is dus maar goed dat we dit alles op beeld hebben gezet.