Instructies & handleidingen

Gras en bladeren mulchen

U kunt zowel tijd als geld besparen door gemaaid gras en bladeren op uw gazon te mulchen. Wij hebben een aantal goede tips voor het mulchen van uw gazon met gemaaid gras en bladeren.

Effecten van mulchen
Mulchen van gras en blad heeft tal van positieve effecten, zoals besparing van tijd en geld, maar ook de kwaliteit van het gras verbetert en het gazon ziet er aantrekkelijker uit. De voordelen van mulchen:
  1. Afval wordt omgezet in voedingsstoffen, waardoor er minder bemest hoeft te worden
  2. Microleven wordt verbeterd
  3. Humuslaag wordt dikker
  4. Afval hoeft niet te worden gecomposteerd of verwijderd; dat is positief, want gemaaid gras weggooien vormt een extra belasting voor de toch al overvolle stortplaatsen

Wanneer mulchen

Het is raadzaam om alleen te mulchen als er actief microleven in de grond is. Dit betekent dat de temperatuur in de oppervlaktelaag van de grond ten minste 6 graden Celsius moet zijn. Als u regelmatig mulcht in een periode dat het gras niet groeit, bijvoorbeeld in de warme zomermaanden of in de late herfst als u in een streek woont met wisselende seizoenen, wordt er nauwelijks materiaal afgebroken. Het risico op de ontwikkeling van een laag dood materiaal wordt daardoor groter.

Gemaaid gras mulchen

Gras bevat 80 tot 85% water, waardoor het snel wordt afgebroken en nauwelijks afval achterlaat, in tegenstelling tot restanten van andere dode planten. De afbraak van grasmaaisel verloopt het snelst als telkens slechts een derde van de grasspriet wordt afgemaaid. Er mag in elk geval nooit meer dan de helft van de grasspriet worden afgemaaid, want dit verhoogt het risico op uitdroging omdat de plant dan te veel vocht verliest.

Bladeren mulchen

Bij het mulchen van bladeren kunt u tijd en geld besparen door bladeren die in heggen, bloembedden en op paden zijn gevallen eerst op het open gazon te blazen, zodat u deze met de zitmaaier met mulchunit kunt versnipperen.

Mulchkit

Hoe u de mulchkit installeert op uw Husqvarna-gazonmaaier

Meer informatie

Wanneer blad bij elkaar harken

Bedenk wel dat mulchen het traditionele blad harken niet helemaal kan vervangen. Het is daarom raadzaam om de resterende bladeren bij elkaar te harken nadat u de laatste keer in het seizoen het gras hebt gemaaid, de bodemtemperatuur onder 6 graden Celsius ligt en het gras niet meer groeit. Anders wordt het risico op schimmelvorming in de winter groter.

Blad mulchen in verschillende delen van de wereld
Afhankelijk van het klimaat dient u bij het mulchen met verschillende dingen rekening te houden. In Noord-Europa, bijvoorbeeld, is het van belang om bij het mulchen van bladeren te bedenken dat slechts een klein deel van de bladeren
vóór de eerste vorst valt en een groot deel snel daarna.
Door gras in de herfst enkele centimeters hoger dan normaal te laten groeien, kunt u – gedurende korte
tijd – meer bladresten mulchen, aangezien de gemulchte resten door het ietwat hogere gras worden verborgen.