Voor professionals

De nieuwe 60cc kettingzagen - verbeterd in elk detail

De ontwikkeling van de nieuwe Husqvarna 560 XP® Mark II en 562 XP® Mark II zagen is een verhaal van talloze upgrades. Van brede slagen tot de kleinste details. Hier bespreken productspecialisten Mathilda Arvidsson en Jan Leijon enkele grotere verbeteringen.

“Nieuw en verbeterd” hoor je veel. Te vaak wordt het gebruikt voor’ minimale upgrades en – gaat het – niet’ om grote innovaties.

Als echter goed gekeken wordt naar de nieuwe Husqvarna 560 XP en 562 XP kun’ je niet om die claim heen. Na de uitleg van Husqvarna-productspecialisten Jan Leijon en Mathilda Arvidsson wordt’ duidelijk dat deze nieuwe 60cc-zagen nieuw en verbeterd zijn en dat het om echte Mark II-modellen gaat. Er is lang gewerkt om ze te perfectioneren, waardoor ze het beste gereedschap voor veeleisende houthakkers en boomverzorgers zijn.

562 XP Mark II 560 XP Mark II article

Drie jaar nauwgezet werken

“De nieuwe zagen zijn het resultaat van meer dan drie jaar werk,” zegt Mathilda. “Dit betekent dat elk afzonderlijk detail uitgeprobeerd en getest – en vervolgens nog een keer getest – moet worden om het gebruik van de zaag te optimaliseren.”

Bij de werkzaamheden is er veel gebruik gemaakt van de inzichten die de ontwikkeling van de 550 XP® Mark II en 592 XP® kettingzagen zijn opgedaan. Dit betekent dat er een sterke focus op loopbaarheid en betrouwbaarheid was. Om de motortemperaturen laag te houden zonder dat dit ten koste zou gaan van de prestaties, om het risico van oververhitting te verlagen. Om dit te doen’ moest er een grote uitdaging worden aangepakt.

“De grootste uitdaging bij dit project was het behouden of zelfs verbeteren van de prestatieniveaus en het afgegeven vermogen, zonder gewicht toe te voegen,” zegt Mathilda. “En we zijn hierin niet alleen geslaagd, we’ hebben het gewicht zelfs verlaagd.”

562 XP Mark II 560 XP Mark II article

Risico's van oververhitting verlagen

Het heeft even geduurd, maar de resultaten spreken voor zich. De nieuwe zagen hebben verbeterde luchtstroom en filtratie, wat weer voor een enorme verbetering van de koeling van vitale motoronderdelen zorgt.

“We’ hebben de luchtstroom door de gehele machine verbeterd, met name als het gaat om het koelen van de onderdelen die hitte produceren,” zegt Jan Leijon. “Dat betekent’ dat we de temperatuur rond de carterbehuizing, de geluiddemper en de carburateur hebben verlaagd.”

De verbeterde luchtstroom is echter maar een van de resultaten van de verbeteringen. Om te zorgen voor continu gebruik, is voorfiltratie ook enorm verbeterd.

“Een nieuw ontwerp van het Air Injection™-mondstuk heeft geresulteerd in verbeterde bescherming van de carburateur tegen stof en vuil,” zegt Jan Leijon. “De luchtzuiveringsniveaus zijn maar liefst 99 procent, waardoor de gebruiker langere intervallen tussen reiniging van het luchtfilter heeft. En dankzij de nieuwe isolatiewand is de carburateur ook beschermd tegen hitte die door de cilinder wordt gegenereerd en tegen vuil.”

562 XP Mark II 560 XP Mark II article

Verlaagd brandstofverbruik en uitstekende wendbaarheid

Behalve deze grote upgrades zijn er talloze verbeteringen die gaan tot de kleinste details, sommige zijn overgenomen van eerdere Mark II-modellen. De materiaalkeuze, de plaatsing van de koppeling en de zaagbladmontage – zijn allemaal bedoeld om bruikbaarheid en betrouwbaarheid te verbeteren. Dat alles om te voldoen aan de “Mark II”-classificatie.

Door trouw te blijven aan de wendbaarheidsclaim –onderdeel van het DNA van Husqvarna – zijn de upgrades gemaakt zonder dat dit ten koste is gegaan van het compacte ontwerp. Een ontwerp dat samen met het lage gewicht resulteert in uitstekende wendbaarheid, wat weer zorgt voor minder belasting voor het lichaam van de’ gebruiker.

“’We zijn echt trots op vele eigenschappen van deze zaag’,” zegt Jan Leijon. “Het’ is ons gelukt om het brandstofverbruik te verlagen, het koppel te verhogen, het algehele gewicht te verlagen en een ontwerp aan te houden waarmee de zaag eenvoudig te hanteren is. ’Dat zal de gebruiker direct merken.”

“Al met al kun je zeggen dat’ het ons gelukt is om de hitte te temmen en de geschiktheid van de zaag’ te verbeteren. We’ hebben de luchtstroomweerstand geminimaliseerd en ervoor gezorgd dat de machine vrijer kan ademen,” zegt Mathilda Arvidsson.