Koopadvies

Tips om in gedachten te houden bij aankoop van een kettingzaag

Wilt u struiken of bomen snoeien? Wanneer u een nieuwe kettingzaag aanschaft, is het belangrijkste om u af te vragen hoe u de zaag gaat gebruiken. Wanneer u een nieuwe kettingzaag wilt kopen, zijn er een paar dingen waaraan u moet denken om uw werk straks gemakkelijker te maken.

Vermogen en gewicht

Als u geen ervaring hebt met het gebruik van een kettingzaag, kunt u beter kiezen voor een lichtere versie, want die is makkelijker te hanteren. Professionele gebruikers die de hele dag in het bos werken, gebruiken ook graag een lichtgewicht kettingzaag.
 
Maar u moet er ook voor zorgen dat uw nieuwe kettingzaag voldoende vermogen heeft voor de klussen die u ermee wilt doen. Als u zwaar werk gaat doen, hebt u meer vermogen nodig en bovendien de juiste zaaguitrusting. De meeste gespecialiseerde dealers kunnen u helpen om het juiste formaat te kiezen.

Trillingen kunnen letsel veroorzaken

Als u een professionele gebruiker bent, is het van belang dat de kettingzaag een laag trillingsniveau heeft, om het risico op handblessures te verkleinen. Maar ook als u de kettingzaag alleen nu en dan gebruikt, maakt een laag trillingsniveau het gebruik comfortabeler.

X-cut

Benzine of accu?

Een benzinekettingzaag is de beste keuze als u lange uren maakt in het bos, want dan hoeft u geen extra accu's mee te slepen. Maar als u alleen in de tuin werkt, is een elektrische kettingzaag een uitstekend alternatief. Als u twee accu's koopt, kunt u de ene accu opladen terwijl u de andere gebruikt. Een elektrische kettingzaag is bovendien praktisch en comfortabel, omdat het trillingsniveau lager ligt en hij minder lawaai maakt. En u hoeft zich geen zorgen te maken over schadelijke dampen en uitstoot.

Checklist voor de aanschaf van een kettingzaag:

 1. Emissie 
  De meeste landen hanteren strikte emissievoorschriften waaraan oudere kettingzagen vaak niet voldoen. Controleer of uw kettingzaag voldoet aan deze voorschriften, in uw eigen belang en in het belang van het milieu.

 2. Balans
  Zorg ervoor dat de kettingzaag in balans is en goed in de hand ligt. Het moet gemakkelijk zijn om uw greep te verplaatsen zonder dat de zaag uit balans raakt, dat werkt vele malen prettiger.

 3. Veiligheid
  Dit is natuurlijk een van de belangrijkste aspecten waarmee u rekening moet houden bij de aanschaf van een kettingzaag. Zorg ervoor dat de zaag meer dan voldoende veiligheidsfuncties heeft die naar behoren zijn getest, om het risico op letsel te verkleinen. Gebruik ook altijd de juiste veiligheidsuitrustingwanneer u met een kettingzaag aan de slag gaat.

 4. Onderhoud
  Om tijd te besparen bij het onderhoud van uw kettingzaag, moet u controleren of het luchtfilter en de brandstofpomp gemakkelijk toegankelijk zijn. Ook mag het niet lastig zijn om de ketting strakker te draaien.
Kettingzagen

Lees meer over ons assortiment kettingzagen

Meer informatie