Uputstva i vodiči

Husqvarna Automower® – česta pitanja

Razlozi za kupovinu Automower® robotske kosačice

Automower® je laka za posedovanje i rukovanje i daje vam više slobodnog vremena, jer sama održava travnjak. Evo nekih načina na koje vam Automower® olakšava život:

  • Kad instalirate i podesite robotsku kosačicu Automower®, nezavisno se brine o dobrom košenju travnjaka, bez intervencija sa vaše strane. Sve što je potrebno da uradite za savršen travnjak je da povremeno upotrebite trimer.
  • Početna konfiguracija je brza, a raspored košenja se lako pravi, bilo iz aplikacije Automower® Connect ili preko jednostavne komandne table kosačice.
  • Aplikacija Automower® Connect olakšava kontrolu i nadzor nad robotskom kosačicom preko pametnog telefona i Bluetooth veze, Wi-Fi ili mobilne mreže. Možete i da automatizujete nekoliko aktivnosti kosačice pomoću usluga pametne kuće kao što su IFTTT, Google pomoćnik i Amazon Alexa.*
  • Vaša Automower® robotska kosačica sve vreme travnjaku daje izgled upravo pokošenog, jer skraćuje vlati vrlo malo po košenju. Pokošena trava je dovoljno mala da se reciklira u travnjak kao đubrivo, pa nema potrebe da je ručno uklanjate.
  • Nema dosipanja goriva ni kablova na koje treba paziti – robotska kosačica se sama vraća do stanice za punjenje i ostaje tamo dok se akumulator ne napuni dovoljno da bude spreman za sledeću seansu košenja.
  • Potrebno je veoma malo održavanja. Zavisno od veličine travnjaka, povremeno posvetite nekoliko minuta čišćenju trave sa točkova i šasije. Redovna zamena noževa je osnovna za očuvanje sjajnog rezultata košenja.
  • Husqvarna robotska kosačica Automower® je ubedljivo pobedila na brojnim dugotrajnim testovima i priznata je kao izuzetno pouzdana. Konstrukcija drški kosačice je takva da dozvoljava snalaženje sa većinom prepreka. Ponekad morate da joj pomognete i da je povremeno restartujete, ali ugrađena inteligencija zaista sama rešava većinu nezgodnih situacija, čak i u zahtevnim dvorištima.

Konačno, kompanija Husqvarna raspolaže snažnom mrežom prodavaca sa stručnim znanjem o modelu Automower®. Pomoći će vam sa svim što se odnosi na robotsku kosačicu, kao što su ugradnja, servis i zimsko skladištenje.

*Dostupno za X-line modele i modele opremljene kompletom Automower® Connect (dodatak).

Nije. Iznenadiće vas koliko brzo ćete zaboraviti da mislite na Automower® robotsku kosačicu. Jedva ćete je i primetiti dok se kotrlja po travnjaku i brzo, tiho i efikasno radi svoj posao.

Nivo zvuka modela Automower® je veoma nizak, oko 60 dB, što je ekvivalentno nivou zvuka tihog razgovora. To može da se uporedi sa nivoom zvuka običnih benzinskih kosačica i kosačica sa sedištem, koje proizvode između 95 i 100 dB(A).

Automower® može da bez problema radi u dvorištu ne uznemiravajući ni vas ni vaše susede.

The grass clippings from Husqvarna Automower® are so fine and small they don't need to be collected. The grass clippings instead fall to the soil, mulch and serve as a natural fertiliser for your lawn, resulting in a lush, healthy green lawn.

Automower® je dobar za travnjak i za planetu.

Pošto modeli Automower® rade na akumulator, ne stvaraju direktne emisije, za razliku od običnih benzinskih kosačica. Pored toga, potrošnja energije im je veoma mala (manje od obične sijalice od 60 W). Pored toga, veoma su tihe i ne stvaraju buku. Nivo zvuka im je samo oko 60 dB, koliko stvara i običan razgovor. To znači da kosačica može da radi i dok imate društvo na roštilju, neće vam smetati ni buka ni smrad izduvnih gasova.

Dodatno, pošto Automower® stalno kosi i odseca samo malo trave, odsečci su dovoljno mali da se vrate u tlo kao prirodno đubrivo. Rezultat je zeleniji, bujniji, zdraviji travnjak, i manja potreba za veštačkim đubrivom.

Naprotiv. Ako imate alergije na travu ili patite od alergijskog rinitisa, Automower® može da bude dobro rešenje za vas. Pošto nije potrebno vaše prisustvo kad Automower® kosi travnjak, automatski eliminišete kontakt sa komadićima trave. Takođe, trava je kratka, pa alergeni ne dospevaju u vazduh.

Robotske kosačice

Saznajte više o našim profesionalnim robotskim kosačicama

Saznajte više

Kako se koristi Automower®

Lako možete da i sami da postavite sistem. Pratite uputstva u korisničkom uputstvu ili u našem detaljnom vodiču. Potrebno je 2–5 sati, zavisno od veličine i složenosti travnjaka. Većina prodavaca nudi uslugu postavljanja, ali ona nije uključena u preporučenu maloprodajnu cenu.

Kad se obavi postavljanje sistema, treba da uključite glavni prekidač, pritisnite dugme START i zatvorite poklopac tastature. Da biste ga zaustavili, samo pritisnite veliko dugme STOP.

Ne. Žica može da se priljubi uz tlo isporučenim pritezačima, i za nekoliko nedelja će je trava prerasti, tako da se neće ni videti. Ne bi bilo loše da travu pokosite što niže duž perimetra, da bi žica dospela što bliže tlu. Ako ipak želite da ukopate žicu, predložena dubina je 3–10 cm.

Husqvarna Automower® automatically finds its way back to the charging station when it needs to recharge. When done charging, it starts to mow again.

Obratite se svom prodavcu i on će vam pomoći da dobijete PIN kod za svoju kosačicu, za neke modele to se može uraditi putem aplikacije Automower® Connect.


Prikladna dvorišta

Automower® može da održava travnjake površine do 5000 m² +/- 20%, zavisno od modela i složenosti dvorišta.

Ugradite dve ili više mašina koje će raditi uporedo. Na mnogim mestima širom sveta se koriste instalacije sa više jedinica. Samo se obratite najbližem prodavcu radi podrške.

U suštini da. Automower® radi unutar granične žice koju možete lako da postavite vi ili prodavac. To je pouzdan i efikasan sistem koji može da se prilagodi praktično svakom rasporedu dvorišta.

Osim ako u dvorištu imate površine koje nisu obuhvaćene instalacijom robotske kosačice, ne treba vam obična kosačica ako ste instalirali Automower® robotsku kosačicu.

Međutim, zavisno od toga kako ste obavili instalaciju, za savršen travnjak možda bude potrebno da mu ivice obradite trimerom.

Osnovno pravilo je da sve što možete da kosite običnom kosačicom, može da kosi i Automower®. Prednost praktičnosti može da bude ograničena u veoma fragmentisanom travnjaku, tj. ako vam je travnjak razbijen na više malih travnatih površina, međusobno odvojenih npr. stepenicama, jer onda treba ručno prenositi kosačicu sa mesta na mesto.

Kad postavljate graničnu žicu, samo treba da se postarate da kosačica ne može da ode u oblasti koje ne treba da kosi, npr. grupe kamenova i cvetne leje. Automower® ide samo tamo gde vi to želite – nikad neće izaći na ulicu ili ući u tuđe dvorište.

Veće strmine treba ukrotiti robotskom kosačicom optimizovanom za uspešan rad na nagibima. Husqvarna Automower® može da radi na nagibima do 50% zavisno od modela, a ako imate zaista jake nagibe na travnjaku, treba da razmislite o modelu sa pogonom na svim točkovima, našem 435X AWD. Naš model sa pogonom na svim točkovima se snalazi sa nagibima do impresivnih 70% (35˚), što je ekvivalent crne ski staze.

Da biste smanjili habanje trave na jakim nagibima, važno je da žica za navođenje ide ukoso uz i niz strminu. Ako je nagib veoma jak (50–70%), uverite se da na njemu nema ni prepreka, npr. stabala i kamenja.

Ne zaboravite da redovno čistite točkove od trave mekom četkom. Ako je na točkove nahvatano mnogo trave, kosačica možda neće moći da se kreće uz i niz nagib kako je nameravano.

Za većinu robotskih kosačica je dostupan i dodatni terenski komplet sa teškim zadnjim točkovima i četkicama za točkove, za odlično prianjanje na strmim travnjacima.

Upravo suprotno, Automower® je dovoljno mali da prati krivine na neujednačenom travnjaku. Neće skalpirati “ispupčene delove” kao mnoge veće kosačice. Veliki pogonski točkovi omogućuju modelu Automower® da se dobro snalazi i na neujednačenim površinama. Snaći će se i na nagibima do 70% (35°). Automower® može da se zaglavi samo u malim, a dubokim rupama.

Zavisno od modela, Automower® može da radi na prolazima ne užim od 60 cm.

Husqvarna Automower® mows in rain or shine and delivers a newly cut lawn every day.

Neki modeli imaju opciju izbegavanja objekata zahvaljujući čemu mogu da otkriju objekte na travnjaku i okrenu kosačicu tako da ih zaobiđe. Međutim, preporučuje se vlasniku da se pobrine da na travnjaku ne bude predmeta kako se oni ili noževi mašine ne bi oštetili. Uverite se da na travnjaku nema malih predmeta pre puštanja modela Automower® u rad.

Da bi noževi trajali što duže, takve predmete treba redovno pograbuljati ili skupljati. Neće oštetiti kosačicu, ali noževi će se brže habati. Grane takođe mogu da oštete ili saviju noževe, što će doprineti lošim radnim karakteristikama pri košenju.

Pod uslovom da je žica pravilno postavljena oko leje, drveta, grma ili drugog predmeta, Automower® ne može da ga ošteti, niti da uđe u taj prostor.

Ako kasnije treba da privremeno sprečite košenje određenog prostora, kompanija Husqvarna nudi rešenja za kontrolisanje zone koja možete pogledati ovde, na primer, tokom cvetanja cveća u proleće, ako leti koristite bazen na naduvavanje, ili ako ste na nekom mestu upravo posejali travu.


Vodič za kupovinu

Pronađite odgovarajuću robotsku kosačicu za svoje dvorište

Pokrenite vodič za kupovinu

Sistem kosačice i navigacija

Naizgled nasumičnim košenjem trave u raznim pravcima dobijate tepih koji izgleda kao tepih u celom vrtu. Tokom 25 godina, dokazano je da je to najpouzdaniji način da se pokrije ceo travnjak, bez nepokošene trave.

To je veoma pouzdan i izdržljiv sistem, koji obezbeđuje da kosačica uvek ostaje u okviru tih granica, po svakom vremenu i u svim uslovima u dvorištu. To je i veoma lak i vidljiv način određivanja granica.

To je fleksibilno rešenje koje olakšava promenu instalacije tokom sezone i pravljenje zona za prilagođavanje košenja. Kosačica uvek ostaje unutar definisanih granica, po svim vremenskim uslovima i uslovima u vrtu. Granice su vidljive u aplikaciji u delu mape.

Modeli visokih specifikacija, poput onih iz serije X-line, imaju ugrađen GPS koji pojednostavljuje ugradnju i pomaže pri navigaciji. Postoje i modeli opremljeni Automower® Connect kompletom, koji omogućuje geofence praćenje i daljinsko upravljanje Automower® robotskom kosačicom.

Bezbednost

Iako Automower® koristi vrlo malo snage, i dalje možete da posečete prste pri dodiru sa nožem. Ugrađena bezbednosna funkcija obezbeđuje automatsko zaustavljanje noža ako se kosačica podigne ili prevrne. Rastojanje od spoljnog dela karoserije do vrha noža je veoma dugo, da bi se sprečilo da šakom ili stopalom slučajno dospete do sečiva. Ipak, preporučujemo da isključite Automower® kad se mala deca i ljubimci nalaze na travnjaku.

Da. Automower® ima nekoliko sistema za zaštitu od krađe koji mogu da se aktiviraju. Najvažniji: Automower® ne može da radi bez ličnog PIN koda. Zaključavanje instalacije sprečava da Automower® radi na ma kojoj drugoj instalaciji osim vaše. Vremensko zaključavanje zahteva da uneste četvorocifreni PIN u intervalu koji sami odredite. Alarm zahteva unos PIN kôda kad se Automower® zaustavi – ili se u suprotnom oglašava zvučno upozorenje. Naši X-line modeli su opremljeni i geofence praćenjem

Održavanje i servis

Servis i rezervne delove možete da dobijete kod najbližeg ovlašćenog servisera. Da biste ga našli, otvorite Lokator prodavaca.

Ovo zavisi od podešenog vremena rada kosačice. Da biste štedeli akumulator, treba da podesite tajmer spram veličine travnjaka. Tokom suve sezone možete da lako smanjite vreme rada bez gubitka učinka.

Životni vek noževa zavisi od tipa tla i trave. Vek je obično 1–2 meseca na 1000 m². Ove lagane noževe robotske kosačice možete da zamenite za pet minuta pomoću običnog šrafcigera. Pratite ovaj detaljni vodič.

Da, ako ne kosite i preko zime. Pre odlaganja modela Automower®, treba ga napuniti, očistiti i obrisati i onda odložiti na suvom mestu koje ne mrzne. Preporučujemo da preko zime i stanicu za punjenje čuvate u zatvorenom. Instalacija žice za petlju treba da ostane u travnjaku. Husqvarna prodavci nude i čuvanje i održavanje proizvoda tokom zime što je dobra opcija ako želite da budete sigurni da je vaš Automower® na proleće spreman za novu sezonu. Husqvarna nudi široki asortiman Automower® dodataka za odlaganje kosačice.

Redovna zamena noževa je osnovna za očuvanje sjajnog rezultata košenja. Zavisno od veličine travnjaka, povremeno posvetite nekoliko minuta čišćenju trave sa točkova i šasije. Husqvarna nudi široki asortiman Automower® dodataka za održavanje kosačice.

Podrška

Pronađite priručnike, rezervne delove i ostalo u odeljku Podrška

Idite na odeljak podrške

Aplikacija Automower® Connect

Izaberite Zaboravili ste lozinku? Na ekranu za prijavljivanje u aplikaciji Automower® Connect i unesite imejl adresu povezanu sa nalogom aplikacije Automower® Connect. Poslaćemo vam link za resetovanje lozinke imejlom.

Da biste promenili lozinku za nalog aplikacije Automower® Connect, izaberite Nalog u meniju kosačice i dodirnite Lozinka. Zatim unesite aktuelnu, pa novu lozinku, i potvrdite da želite da promenite lozinku.

Da. Da biste promenili e-adresu ili lozinku za prijavljivanje u aplikaciju Automower® Connect, izaberite Više > Nalog > ID korisnika u aplikaciji Automower® Connect i ažurirajte svoju e-adresu i lozinku.

Ne, PIN kôd kosačice i druga bezbednosna podešavanja ne mogu da se menjaju iz aplikacije Automower® Connect.

Uklanja se uparivanje vašeg naloga i kosačice. Svi ostali nalozi koji su upareni sa kosačicom i dalje imaju pun pristup.

Za uklanjanje uparivanja sa modela Automower® postoje dva načina. Koji izabrati zavisi želite li da uklonite jedno ili sva uparivanja.

Napomena: Ako prodajte ili kupujete korišćenu Automower® robotsku kosačicu, preporučujemo da uklonite sva uparivanja pre nego što kosačica počne da radi kod novog vlasnika.

Uklanjanje jednog uparivanja sa kosačice
Da biste prekinuli vezu između Automower® Connect naloga i kosačice, upotrebite komandu „opozovi uparivanje“ u aplikaciji Automower® Connect.

Uklanjanje svih uparivanja sa kosačice
Da biste uklonili sva uparivanja sa kosačice, treba da uklonite uparivanja iz menija na kosačici.

Ovo je normalno.

Automower® Connect

Saznajte više o aplikaciji Automower® Connect

Saznajte više

Kupovina modela Automower®

Da biste našli najbližeg prodavca, otvorite Lokator prodavaca.

Cena zavisi od modela. Pogledajte kompletan asortiman robotskih kosačica.