Saveti pri kupovini

Šta treba imati u vidu kad kupujete lančanu testeru

Želite da orežete grm ili da obarate stabla? Kad kupujete novu testeru, najvažnije je imati u vidu kako ćete je koristiti. Ako tražite novu lančanu testeru, treba razmotriti nekoliko stvari koje će vam olakšati posao.

Snaga i masa

Ako niste iskusan korisnik lančane testere, bolje je da uzmete lakšu verziju, jer su lakše za baratanje. Profesionalni korisnici, koji rade po ceo dan u šumi, će takođe ceniti laganu lančani testeru.
 
Treba i da vodite računa da vaša nova testera bude dovoljno snažna za ono što nameravate da radite. Ako ćete se baviti težim poslovima, treba vam više snage i odgovarajuća oprema za rezanje. Većina specijalizovanih prodavnica će vam pomoći da odredite pravu veličinu.

Vibracije mogu da izazovu povrede

Ako ste profesionalac, važno je da testera ima smanjen nivo vibracija, da bi rizik od povrede ruku bio manji. Ali, i ako je koristite povremeno, manji nivo vibracija značiće udobnost pri korišćenju.

X-cut

Benzin ili akumulator?

Benzinmotorna testera je najbolji izbor za dugotrajan šumski rad, jer ne morate da nosite dodatne akumulatore. Međutim, ako radite samo po dvorištu, elektromotorna testera je odlična alternativa. Ako imate dva akumulatora, možete da punite jedan dok koristite drugi. Korišćenje elektromotorne testere je i praktično i udobno, jer su vibracije i buka manji. Ne morate ni da brinete o izduvnim gasovima i njihovom smradu.

Kontrolna lista pri kupovini lančane testere:

 1. Emisije 
  Većina zemalja ima stroge propise o emisijama, koje starije lančane testere često ne ispunjavaju. Uverite se da lančana testera prati ove propise, kako zbog vas, tako i zbog okoline.

 2. Ravnoteža
  Uverite se da je lančana testera dobro balansirana i da vam lepo leži u ruci. Trebalo bi da je lako promeniti mesto na kom držite lančanu testeru bez gubitka ravnoteže, jer će vam to znatno pomoći pri radu.

 3. Bezbednost
  Ovo je jedna od najvažnijih stvari na koju treba obratiti pažnju pri kupovini lančane testere. Uverite se da je testera opremljena brojnim i dobro testiranim bezbednosnim funkcijama, da biste smanjili rizik od povreda. Uvek koristite i odgovarajuću zaštitnu opremu kad koristite lančane testere.

 4. Održavanje
  Da biste uštedeli vreme pri održavanju, pazite da su filter za vazduh i pumpa za gorivo lako dostupni i da je lako pritegnuti lanac.
Motorne testere

Saznajte više o asortimanu naših lančanih testera

Saznajte više