PGE Family Battery Solutions
Uputstva i vodiči

Kako brinuti o travnjaku tokom jeseni - šest najboljih saveta

Jesen je nešto više od čišćenja lišća i priprema za predstojeće hladnije dane - tada su u toku pripreme za najbolje travnjake i za proleće. Evo nekoliko jednostavnih saveta za jesenju negu travnjaka koji će vam pomoći da postavite osnovu za savršen travnjak u narednoj godini. Kako bismo vas inspirisali, prvo pogledajte naše najvažnije savete tokom cele sezone za održavanje zdravog i bujnog travnjaka.

Saveti za jesenju negu travnjaka

6 korak(a)
01.
Skupite opalo lišće

Koristite duvač lišća kako bite počistili opalo lišće.

02.
Uklanjanje slame

Uklanjanje slame je suštinski korak za postizanje zdravog travnjaka. Previše slame otežava probijanje i stizanje do površine – gde se može apsorbovati više sunčeve svetlosti.

Možete ručno da vršite vertikaciju pomoću grabulja za slamu, ili možete da koristite Husqvarna vertikator za efikasno uklanjanje slame i mahovine sa travnjaka. Ne samo da će ovo pomoći vašem travnjaku da ponovo diše, već može i da seče bočne izdanke trave. Kada one počnu da se ukorenjuju, dobićete novu travu i deblji, raskošniji travnjak - drugim rečima, najbolji travnjak.

03.
Đubrenje, đubrenje

Kada je vašem jesenjem travnjaku potrebna nega, nanesite lagano đubrivo jednom u ranu jesen i jednom u kasnu jesen. Koristite prirodno đubrivo koje je specifično za vaše uslove.

Možda bi bilo vredno izabrati nešto sa manjim sadržajem azota tokom jesenje nege travnjaka u poređenju sa onim što ste koristili leti ili u proleće (neki brendovi će prodavati đubriva specifična za jesen).

Ako naiđete na mahovinu, možete primeniti proizvod koji sadrži gvožđe sulfat. Ovo će pomoći da se prilagodi pH vrednost travnjaka.

04.
Aeracija i sadnja

Izvršite aeraciju - ili ručno vilama ili pomoću aeratora za travnjak - jer ćete tako dobiti više kiseonika do korena. Pored toga, možete koristiti vertikator za poboljšanje aeracije. Vertikalnim sečenjem tepiha dodaje se novi kiseonik, što povećava otpornost trave, a istovremeno se i mahovina i korov čupaju zajedno sa ostacima stare trave, što zauzvrat vodi do gušćeg travnjaka.

Možete da zasejate i gole površine, ali vodite računa da prođete najmanje mesec dana od prvog mraza. Imajte na umu da trava prestaje da raste kada je oko 6°C.

05.
Spremite nove noževe

Zamenite ili naoštrite noževe kosačice sada – preporučujemo da to uradite dok pripremate jesenji travnjak za zimu. To je zato što je poslednje košenje u godini neverovatno važno. Oštri noževi će pomoći da trava dobije najbolje zdravlje pred zimski odmor.

06.
Obavite ključno košenje

Za poslednje, ključno košenje malo podignite visinu sečenja. Što je trava viša, više energije može da uskladišti tokom zimskog perioda.

Ne zaboravite da isključite sistem za navodnjavanje, ako ga imate, kada trava prestane da raste.