Uputstva i vodiči

Kako da obnovite travnjak i sredite pečate braon trave

Zdravo, zeleno i bujno mesto u bašti i dvorištu, savršeno za mirno opuštanje ili aktivnosti sa porodicom i prijateljima – to je ono što očekujete od svog travnjaka, zar ne? Ali, šta ako isušeni, braon pečati i korov pokvare vaš doživljaj? Nemate razloga za brigu. Ovo je detaljan vodič koji će vam pomoći da obnovite svoj travnjak.

Pre nego što počnete sa obnovom travnjaka
Sejanje ili novi travnjak?
Odlučite koja vam vrsta obnove treba – novo seme ili novi travni tepih – proveravajući koliko je veliki oštećeni deo travnjaka. Ako je manje od 40 procenata mrtvo, sejanje je dovoljno.

Zašto obnova?
Pokušajte da shvatite šta je dovelo do uništavanja travnjaka. To je važno prilikom biranja novog semena i može uticati na ostale odluke tokom obnavljanja.

Procenite posao pred vama.
Pre započinjanja, pokušajte da izračunate koliko je veliki posao pred vama. Da li je potrebno da iznajmite aerator? Da li biste želeli da koristite rasipač? Da li treba da unajmite profesionalca za neke delove posla?

Postoji razlika između obnove travnjaka dodavanjem novog semena i početka skroz iznova sa novim travnim tepihom. Ako je više od 40 posto trave na vašem travnjaku oštećeno, trebalo bi probati sa ovim drugim, ali ako ustanovite da je manje od 40 posto travnjaka oštećeno ili prekriveno korovom, dobro je ponovno sejanje, tj. dodavanje više semena vašim postojećim biljkama trave. U ovom članku ćemo se baviti obnovom travnjaka ponovnim sejanjem.

Ako bi trebalo da vam damo samo jedan savet, to je da uradite ispitivanje tla – iskopajte malo zemlje i pošaljite je u laboratoriju radi ispitivanja. Mnogi vlasnici kuća preskaču taj korak jer ne znaju za njega. Ili zbog troškova. Ali zapravo, započinjanje obnove sa ispitivanjem tla je sigurno ulaganje.

Ako ne analizirate zemlju, nikada nećete znati šta joj je potrebno da bi bila bolja. Možete đubriti iznova i iznova bez postizanja rezultata. Ispitivanje zemlje će vam reći šta da radite, ali i šta da ne radite. Pružiće vam troškovno efikasan akcioni plan.

Samo vršenje ispitivanja tla razlikuje se od zemlje do zemlje, ali generalno to se obavlja u komercijalnim laboratorijama. Laboratorija će vam objasniti detaljan pristup postupku što će vam biti od koristi kada krenete se obnavljanjem.

1. Odlučite kada ćete obnoviti travnjak

Sezona obnavljanja varira u zavisnosti od dela sveta u kom živite, ali najbolje vreme za obnavljanje travnjaka jeste kada je tlo dovoljno toplo kako bi seme proklijalo i raslo. To znači da bi temperatura tla trebalo da bude najmanje 10 °C. Dobro pravilo je da sačekate dok prođe prvo košenje u sezoni, kada travnjak pozeleni i kada budete znali da je počeo da raste.

2. Utvrdite razlog propadanja travnjaka

Ako utvrdite zašto se stanje travnjaka pogoršalo, možete da koristite to znanje za donošenje pravih odluka tokom obnavljanja. Na primer, ako se travnjak proredio zbog rastućeg drveća koje ostavlja senku na travnjak i takmiči se za vodu i hranljive materije, trebalo bi da odaberete sorte trave otporne na senku. Možda biste takođe želeli da orežete neke delove drveta, otvarajući se za više sunčeve svetlosti i padavina.

Grass

Neke informacije možete da saznate i ako samo pogledate travnjak, ali detaljno ispitivanje tla će vam pružiti mnogo bolje smernice.

3. Uklonite korov i travnu slamu

Započnite stvarno obnavljanje uklanjanjem korova – posebno onog višegodišnje vrste – ručno ili pomoću herbicida. Time se sprečavaju druge vrste u takmičenju sa vašom novom travom. Ako koristite herbicide, obavezno pročitajte nalepnice i pratite uputstva. Korišćenjem većine proizvoda ćete moći da zasejete za sedam dana, ali neki preparati za uklanjanje korova sprečavaju klijanje semena tri do šest nedelja.

Proverite da li je potrebno da se rešite travne slame kopanjem malog dela travnog tepiha, oko 10 cm u dubinu. Ako je spužvasti sloj debeo više od dva centimetra kada ga komprimujete, vreme je da se travnjak očisti. Ako vam je travnjak veći od 300 kvadratnih metara, trebalo bi da koristite motorne grabulje ili vertikator. Za male travnjake će biti dovoljno ručno grabuljanje.

4. Pripremite tlo

Osim korišćenja za uklanjanje travne slame, vertikator se može koristiti za pripremu gredica za novo seme. Pređite po celom travnjaku sa postavljenim zupcima da zarežete površinu zemlje do dubine od oko 0,5 do 1,5 centimetra, a zatim grabuljama počistite veliki otpad sa lokacije. Drugi način pripreme tla je opsežno provetravanje. Ako izaberete ovu metodu, potrebno je da pređete ceo travnjak 3–5 puta da se kompletno provetri. Ipak, najbolji rezultat se postiže obavljanjem oba gore pomenuta: aerifikacija praćena vertikalnim košenjem. Ovo će snažno poboljšati snabdevanje vodom semena i sadnica u nastajanju.

Čest problem je to što je tlo previše gusto ili što je zemljište previše tvrdo. To otežava dotok vode i kiseonika do korena trave, što dovodi do slabog rasta. Aerator stvara ulaze u tlo za vazduh i vodu, a vertikator cepa travne biljke, ostavljajući vam više biljaka i gušći travnjak.

5. Zalijte travnjak

Pravilno zalivanje travnjaka je ključno. Seme trave i sadnice traže vodu za klijanje i rast. Tlo ne mora biti natopljeno, ali pazite da je barem vlažno. Ako se travnjak oseti suvim i šanse za kišu su male, počnite da stvarate rezervu vode u zemljištu tako što ćete prskalicu pokretati sat ili dva dnevno nekoliko dana pre setve.

Važno je da travnjak bude ravnomerno natopljen vodom. Ako to uradite i temperatura tla je adekvatna, na dobrom ste putu.

6. Koristite đubrivo

Đubrenje će podstaći osnaživanje i rast vašeg novog semena i sadnica i trebalo bi to učiniti neposredno pre setve. Nanesite azotno đubrivo sa sporim oslobađanjem. Ako ste uradili ispitivanje tla, znaćete da li vašem travnjaku treba i dodatni fosfor i kalijum.

Rider R 216T AWD with spreader

7. Seme

Ako vam je travnjak u relativno dobrom stanju, možete da koristite mešavinu semena koju ste koristili i ranije. Ako ste uradili ispitivanje tla, imaćete dobre pokazatelje koje seme da koristite.

Možete ručno da bacite seme, ali ako želite da se uverite da je seme jednako raspoređeno, najbolji način je da koristite rasipač. Neki rasipači se mogu povezati na vertikator. U većini slučajeva, centrifugalni rasipač je najbolji izbor.

8. Uživajte

Nema potrebe da dugo čekate pre nego što počnete da uživate u svom novoobnovljenom travnjaku. Kada ste ponovo posejali, možete da počnete odmah da ga koristite i kosite kao što biste uobičajeno kosili.