Automower 435X AWD
Uputstva i vodiči

Kako brinuti o letnjem travnjaku - šest najboljih saveta

Leti je najvažnije održavati baštu lepom tokom toplih dana. Evo nekoliko jednostavnih saveta za negu travnjaka koji će pomoći da savršeno napreduje tokom toplijih dana. Da bismo vas motivisali, pogledajte naše najvažnije savete tokom cele sezone za održavanje zdravog i bujnog travnjaka.

Saveti za letnju negu travnjaka

6 korak(a)
01.
Trava je porasla? Vreme je za košenje!

Tokom letnje nege travnjaka, redovno kosite travu kako biste održali zdravlje travnjaka i sprečili pojavu mrlja ili prekomernog rasta. Da biste olakšali sebi, koristite Husqvarna kosačicu i uživajte u savršenom travnjaku 24h, sedam dana u nedelji!

Husqvarna Automover® je dizajniran da kosi travu malo po malo, ali često. Koji god metod da koristite, uverite se da ostavljate dovoljno vremena da trava naraste između košenja.

Za savršen travnjak, ne zaboravite da đubrite (tako je manja verovatnoća da će korov niknuti) ili ukloniti korov po potrebi.

02.
Visina košenja u sušnom periodu

Ako prolazite kroz dugi sušni period, uverite se da je vaša letnja nega travnjaka prilagođena i podesite visinu košenja na kosačici. Pokosite travu malo više kako bi bolje izdržala uslove suše – pošto sečiva mogu da zadrže više vode.

03.
Neka noževi uvek budu na visini zadatka

Kada budete na pola puta tokom letnje nege travnjaka, želećete da proverite oštrinu noževa vaše kosačice. Tupo sečivo će pocepati ili izlizati travu umesto da je poseče, što uzrokuje više štete po zdravlje trave.

U Husqvarni preporučujemo redovnu zamenu noževa, precizno su dizajnirani i proizvedeni za balans i odličan kvalitet sečenja. Za rajdere i kosačice, sečiva treba naoštriti ili zameniti u zavisnosti od istrošenosti noževa. Preporučujemo da se noževi održavaju u Husqvarna sertifikovanom servisu.

04.
Sakupite, malčirajte i opustite se

Naravno, možete sakupiti svoju travu u sakupljač - ali još jedna odlična opcija je da koristite kosačicu za malčiranje ili robotsku kosačicu. Ovo će ostaviti sitne otkose na travnjaku, koji će se brzo raspasti. Kada se to dogodi, oni će dodati hranljive materije u zemlju – delujući kao prirodno đubrivo koje čini vaš travnjak debljim i zelenijim.

05.
Uklonite korov

Tokom letnje nege travnjaka, uklonite korov po potrebi – ili pustite da se njime rukuje robotska kosačica. Husqvarna Automover® je odličan način da se pomogne u upravljanju korovom tako što će prikriti njegov izgled i sprečiti ga da naraste.

Drugi način da se smanji prisustvo korova je đubrenje, do četiri puta godišnje (u proleće, leti, u ranu jesen i u kasnu jesen). Ovo podstiče poželjan rast, dajući korovu manje „prostora“ za nicanje. Koristite prirodno đubrivo koje odgovara vašim uslovima.

06.
Mudro zalivanje

Zalijte travu duboko, ali ne više nego što je potrebno. Prekomerno zalivanje će sprečiti travu da uspostavi jak koren i može dovesti do gljivica. Na kraju krajeva, ako je voda preblizu površini, trava ne daje podsticaj da kopa dublje u potrazi za hranljivim materijama.

Obavezno proverite vremensku prognozu pre zalivanja – jer možda neće biti potrebe da vadite crevo! Senzori ili čitači vlage vam takođe mogu pomoći da odredite kada je travnjaku potrebna voda.