Suburban PGE Battery Solutions
Uputstva i vodiči

Kako brinuti o prolećnom travnjaku - devet najboljih saveta

U proleće je najbitnije da svoju baštu pripremite za novo cvetanje i toplije vreme. Evo nekoliko jednostavnih saveta za prolećnu negu travnjaka koji će vam pomoći da on bude u najboljem mogućem stanju kada trava nastavi da raste. Da bismo vas motivisali, pogledajte naše najvažnije savete tokom cele sezone za održavanje zdravog i bujnog travnjaka.

Saveti za prolećnu negu travnjaka

9 korak(a)
01.
Rastimo za svoje ciljeve

Pre nego što počnete, razmislite za šta ćete koristiti travnjak - jer će to uticati na vašu prolećnu negu travnjaka. Da li stvarate divan zeleni prostor za igru dece? Ili je želja da imate raskošan travnjak koji će podići izgled vaše bašte?

Ako travnjak koristite kao prostor za igru ili za redovnu zabavu, verovatno ćete morati da nadzirete određena područja. S druge strane, ako je vaš cilj da napravite travnjak savršenog izgleda, možda ćete želeti da koristite đubrivo sa sporim oslobađanjem. Ovo će rezultirati travnjakom kome treba duže da raste, ali podstiče ujednačeniji rast.

02.
Oslobodite svoju baštu ostataka

Kao deo prolećne nege travnjaka, sprečite pojavu buđi na travi tako što ćete grabuljati lišće i očistiti sve baštenske ostatke – uključujući grane, šišarke, lišće i razbacani malč. Ukoliko imate slomljene grančice ili teške grane, možda ćete želeti da koristite motornu testeru da ih posečete.

03.
Aeracija

Koristite valjak za travnjak da izravnate neravne površine uzrokovane niskim temperaturama i otapanjem tla. Zatim izvršite aeraciju travnjaka – pomoću vila ili aeratora za travnjak – da biste otvorili svo zbijeno tlo.

Aeracija omogućava okruženje bogato kiseonikom koje daje zdrav razvoj korena. Takođe omogućava da više vode stigne do korena tokom ovog važnog perioda u njihovom razvojnom ciklusu. Ali pazite na tajming. Mnogi ljudi prave grešku da aeraciju izvrše prerano kada dođe proleće – ali odlažu dok trava ne počne da raste.

Takođe možete proceniti pravo vreme za aeraciju na osnovu temperature tla. Za travu u hladnoj sezoni, kada je negde između 10-18°C, koren će verovatno rasti – što znači da je dobro vreme za aeraciju.

Dok ste u tom domenu, pobrinite se da zasejete sve gole ili neravne površine na travnjaku.

04.
Znati kada kositi

Ovo je veoma važno! Započnite košenje tek kada trava počne aktivno da raste. Prerano košenje može dovesti do oštećenja noža za travu, što može sprečiti da travnjak ponovo izraste kako treba.

Dobro pravilo je da sačekate dok trava ne bude visoka između 5 i 7 centimetara pre nego što obavite prvo košenje u sezoni. Isto pravilo važi i ako sejete novu travu.

05.
Naoštrenost

Uverite se da su noževi vaše kosačice oštri, jer čistiji rez manje opterećuje travnjak. Bez obzira da li koristite robotsku kosačicu, samohodnu ili gurajuću kosačicu ili rajder, preporučujemo da redovno menjate noževe. Za Automover®, noževi će obično morati da se menjaju dva puta godišnje, posebno tokom sezone visokog rasta trave. Kod rajdera and kosačica, noževe treba naoštriti ili zameniti u zavisnosti od njihove istrošenosti. Preporučujemo da se noževi održavaju u Husqvarna ovlašćenim servisima.

06.
Đubrivo

Još jedan savet za prolećnu negu travnjaka je da primenite prirodno đubrivo pogodno za vaše uslove. Ovo će vam pomoći da ubrzate rast vaše trave u letnjim mesecima. Možda će vam trebati više đubriva ako je zima bila posebno hladna.

07.
Ukoliko gljive pokvare zabavu

Ako primetite gljivice na svom travnjaku, možete pomoći u borbi protiv toga kroz prihranjivanje (nanošenje tankog sloja zemlje, komposta ili peska iznad travnjaka) i prekomernu setvu. Ovo će pomoći da se travnjak vrati u formu.

08.
Učinite čuda sa korovom

Korov na travnjaku često je na lošem glasu, iako može imati koristi. Ako više volite travnjak bez korova, možete ga, naravno, ukloniti – ali postoje i drugi načini upravljanja korovom. Zbog učestalosti kojom Automower® robotska kosačica kosi vaš travnjak, korov ne može da raste na travnjaku kao inače. Završna obrada poput tepiha koju dobijate sa robotskom kosačicom znači da ne samo da ne vidite korov, već takođe podstičete dobar rast trave.

09.
Put travnjaka do savršenstva

Na kraju, ukoliko želite da izgled vašeg travnjaka zaista bude izuzetan, obavezno podsecite ivice svog travnjaka. Možete da koristite jednostavne makaze za ivice ili – da biste lakše obavljali veće poslove – možete se odlučiti za jedan od naših manjih trimera.